Autor: Emir Kahrimanović

Novi Sad
26.03.2024.
15:00 > 15:34
Studenti u Novom Sadu znaju da lako mogu da dođu do onih koji bi im, umesto njih, napisali seminarske, diplomske i master radove. Za takvu "uslugu", naravno, moraju da plate.
  • Mrgud

    27.03.2024 15:12
    Studenti
    Sad ste se okomili na studente studenti treba vas da tuze
  • Sasa

    27.03.2024 07:56
    Tata & sin
    @Max and Tax
    Kod njegovog tate, krajem 90tih nisi mogao da izađeš na ispit ako ne kupiš knjigu. Ne pozajmljena ili kopirana. Ne. Ima čovek spisak ko je kupio. Prijaviš ispit, dođeš na polaganje, a brat proveri svoj spisak pa tek onda možeš da izvlačiš pitanja. Nije znao da sastavi prosto proširenu rečenicu... Sin tada bio student. Njegove zemare ipak nisu morale da kupe knjigu iz nekog razloga...
  • Nana

    27.03.2024 07:00
    @Nikola
    Kada sam ja studirala to je bilo na novou ststističke greške ali sada je toliko rašireno da sam šokirana. Nije dobro što pokušavate da to minimizujete. Ne znam koji tip roditelja mi je gori, oni koji to podržavaju i traže ljude za taj posao, her eto treba detetu ili oni koji negiraju da to postoji, pogotovo ovi čija su deca na FTN-u.
  • Vanjka

    27.03.2024 06:57
    Može i ovako
    Svaki profesor koji čestito radi svoj posao u 99% slučajeva može videti da li je student sam napisao rad. Postoji nekoliko načina za proveru. A ako je pravi profesor, objasniće studentu zašto je bitno da je rad zaista i njegov rad.
  • Pogodi ko je

    27.03.2024 06:41
    Znamo jer izuzetno je veliki broj glupih ljudi sa titulama. Pogledajte medicinu i broj titulanata.
  • Max and Tax

    26.03.2024 22:30
    Biznis?
    Znate li zasto je ukinut zavrsni rad u pisanoj formi na DIF-u? Zato sto su dva nastavnika, koji sada rade na privatnim fakultetima to radili za debelu lovu. Jednom je cak i otac u penziji pomagao - prava manufaktura. Ali tu nije kraj! Upravo taj tatin sin (tako se i zaposlio na fakultetu kao asistent) danas je dekan privatnog fakulteta i clan saveta drzavnog fakulteta. Jednostavno, coveka ide lova i samo podmazuje - ne bih se cudio da uskoro bude i SNS ministar. A sve je pocelo od pisanja zavrsnih radova i stancanjem sertifikata za fitnes-instruktore. Po prirodi - prevarant, bio i ostao!
  • Nikola

    26.03.2024 21:17
    Ma manite se studentskih manipulacija. Toga je uvek bilo.
    Nušić "dr."
    Ali ne treba ovo pripisivati većini, a tako iz ovog članka ispada.
    Problem nije u studentima, ovoj generaciji, nego u privredi koja je oslonjena na državna preduzeća a tamo kriterijum uspešnosti ne proizilazi iz znanja i stručnosti preduzeća nego iz monopola.
    Prava, stručna, da tako kažem industrijska zanimanja ne trpe u radnoj praksi plagijatore i Nušićeve "dr." stručnjake jer proizvod propadne na tržištu, kao i uloženi kapital.
    Jedini je problem kod društvenih nauka gde "sirovina" bude obrađena nestručno pa takve rezultate kasnije imamo i trpimo u društvu.
  • Stari vek

    26.03.2024 20:56
    Zastareli ste
    Danas deca u osnovnoj školi za 5 minuta uz pomoć programa veštačke inteligencije"prave"projekte, "pišu"lektire, referate, radove...Nije nikakva tajna da postoje na net-u besplatni programi veštačke inteligencije za izradu prezentacija i raznih radova. Sasvim solidno rade. Zašto bi neko plaćao nekom za rad, kad može besplatno da mu to što želi uradi veštačka inteligencija. Za čas posla seminarske i diplomske. Za doktorate već malo teže.
  • igor_t

    26.03.2024 20:54
    Nedavno sam saznao da jedan mladi covek kojeg licno poznajem pise radove koristeci chatGPT.
    Oduvek je bio ljigav i gledao kako da nekog zezne. Sada ima oglas na KPu i tako "radi".

    Da ironija bude veca, nastavnik je u jednoj osnovnoj skoli.
  • kiza

    26.03.2024 20:28
    Samo usmeno izlaganje! Sa podpitanjima.
  • /

    26.03.2024 19:46
    /
    ako odobravate ovo onda nemojte da se cudite na rejting srbskih obrazovnih institucija i sto neke medju kojima su i akademije nemaju akreditaciju
  • Jojo

    26.03.2024 18:45
    Postoji sasvim jasan postupak kako se piše određeni tip teksta i to nije nikakva tajna veština, ali veština jeste i ne može se steći preko noći. Istraživanje na kojem se temelji pisanje je nešto drugo i većina naručenih radova nema nikakvu istraživačku vrednost. Kupiti se može skoro sve što neko nudi na prodaju, i možemo sad da razmeravamo ko je krivlji, ali valjda je jasno da osobu koja je odlučila da takav tekst preda i da bez ustezanja laže da je to sama uradila neće zaustaviti tamo neki profesor s integritetom. Takvima bolje odmah da dodelimo doktorate i ministarska mesta.
  • oh-la-la

    26.03.2024 18:43
    Plagiranje je, jasno, bezobrazluk, a trebalo bi biti i kažnjivo, ali nije ništa manji ni okomiti se na studente, a jednovremeno raditi sa kolegama profesorima među kojima, takođe ima plagijatora i uredno im se smeškati. Uzgred, profanima večno puna usta morala, ali je interesantno da postoji mnogo fakulteta uključujući i gorepomenuti na kojima studentima nikada nije pokazano, objašnjeno niti su naučeni kako se radi seminarski rad, ali se očekuje da se uradi krajnje originalno uprkos činjenici da veći deo njih nikada ne bude ni pročitan i da su tu kako bi se zadovoljila forma i prikupili predispitni bodovi, ali o tome, je l' te, nećemo divaniti.
  • lila

    26.03.2024 18:32
    Odavno
    Samo da znate koliko toga ima.
    Od pismenih radova u osnovnoj do diplomskih i master radova na fakultetu. Bar 70% prepisano i plaćeno da se uradi (kupljeno) i sve prolazi, često sa visokom ocenom.
    Takvo smo društvo postali, nažalost.
  • Mark

    26.03.2024 18:29
    Akademac
    Brovo!!!
  • Академац.

    26.03.2024 18:29
    Запажа...
    Мени се, као наставнику на новосадском универзитету, стомак преврће кад читам овакве вести. Сви, али сви, који радимо на универзитету морамо се из све снаге потрудити да уочимо овакве преваре и да их онемогућимо и никад, али никад, да им не прогледамо кроз прсте. А што је још виши циљ, да обесхрабримо студенте да тако нешто покушају, али не само својом строгошћу и наговештавањем вештине у прозревању њихових превара, већ најпре сопственим моралним примером и поштеним приступом. Моји студенти могу да посведоче да се трудим да у њих улијем не само знање, већ храброст, љубав ка часном и здравом животу и да их усмеравам да постану на првом месту Хришћани, а онда и стручњаци, и да знају шта је од та два у животу претежније (јер ће им многи поставити другачије приоритете, посебно студенткињама).
  • Svi bi ćage

    26.03.2024 18:27
    Ajmo na zanate
    Dobar zanat zlata vredi. I nema diplomskog. Međutim, svi bi da budu intelektualci, makar samo na papiru. Prazna glava pun džep. Prodaje se sve, ispiti, diplome, čast..Kupuje onaj koji ne veruje u sebe, a ni ne pomisli koliko tek drugi ne veruju u njega. Novac vlada. Sve se vidi. Knjige braćo moja...
  • Mile

    26.03.2024 18:24
    Koji broj disertacija i izbora u zvanje je građen na temeljima notornih plagijata? Visoko obrazovanje je organizovana prevara koja će da traje dok ne kažemo da je dosta. Od autonomije su iskoristili sve što im je potrebno da cirkulišu porodične i partijske interese kroz nameštene izbore u zvanja.
  • mileva

    26.03.2024 18:15
    "Kad bi mladost znala, kad bi starost mogla".
    Posle će ovi stručnjaci upravljati najavljenim nuklearkama, lečiti paciente, voditi kontrolu letenja i sl. Za izazvane njihovim naporjim radom katasrtofe ih će tužiti, braniti i suditi isti ovakvi stručnjaci.
  • Rajko

    26.03.2024 18:03
    Pitajte Sinišu Malog.
    Priča se da ima dobru vezu.
  • Dule

    26.03.2024 17:56
    Krivi su i ovi koji traze, i ovi koji pisu, pa se jos zale da su im klijenti glupi. Svi zajedno prave trziste nemorala koje ne mora da postoji, ali se krivica svaljuje na drugu stranu jer je tako lakse. Moj rodjeni otac, fakultetski obrazovan, je meni predlagao da mi neko pise seminarski rad kad sam se mucio da odradim sve obaveze. Bio sam sokiran, ali po njemu to se radilo i u njegovo vreme i jos mi je prepricavao dogodovstine njegovih kolega koji su pravili "bubice" u to vreme.

    Mislim da je vreme da priznamo jedni drugima da je bolje da padamo i kasnije ispravljamo, nego da mazemo realnost na nacin na koji to radimo danas.
  • Gordana

    26.03.2024 17:53
    Studenti
    Vama su problem studenti, a nisu vam problem oni koji su doktorirali na sumnjivim fakultetima, a rade na državnim fakultetima u NS?
  • Dragana

    26.03.2024 17:47
    Falsifikati
    Ko nije u stanju da sam napiše diplomski ili seminarski rad nije trebao nikad ni da upisuje fakultet.
  • Penzionerka

    26.03.2024 17:30
    Stvar profesora
    Već 15 godina sam u penziji. I tada je bilo preuzimanja seminarskih radova preko interneta. To sam shvatila kada sam videla dva semniarska rada od dva studenta, različiti naslovi seminarskih radova, a sadržaj isti. Pronašla sam i videla da je cena (tada) bila 500 din! Posle toga se kod mene seminarski rad više nije pisao, nego je student imao 10 minuta vremena da usmeno izloži svoj rad uz pomoć PowerPonit prezentacije. Ono što me tada još više iznenadilo je bio komentar studenta: "Gle, pa ona čita radove!!!" Svaki komentar dalje, s moje strane, bio bi suvišan!
  • Dejan

    26.03.2024 16:46
    Cccc
    Onda oni nemaju epitet ,,studenti,, ! To su plagijatori, prepisivaci, kopiri, prevaranti, ko ovima dA diplomu u ruke, taj indirektno cini opsti kriminal u okolini !!!
  • Mare

    26.03.2024 16:44
    Batalite to moralisanje.
    U akademskim krugovima moral i etika su lako kvarljiva roba, provereno.
  • Pisao još davno

    26.03.2024 16:37
    Ko ne želi plagijat, mora da plati bar 500 evra. Ne samo što su lenji, nego se čude kad im kažeš cenu, misle da će neko da im piše diplomski za 50-100 evra, sumu koju oni potroše za jedan vikend. Bavio sam se i završavanjem već započetih diplomskih radova, da vidite samo koliko imaju pravopisnih i gramatičkih grešaka, a kvalitet radova je u rangu Informera. Na kraju, mislim da za ovakvo stanje veću krivicu snose profesori i kompletan sistem obrazovanja, nego studenti.
  • Академац

    26.03.2024 16:33
    Већ дуже време влада тренд да је срамотно радити, а пожељно бесциљно и бескрајно студирати по сваку цену. У будућности неће бити добрих аутомеханичара, зидара, водоинсталатера, али ће зато бити лекара, правника, политичара који ће нас упропашћавати. И глобално и на микро плану.
  • r

    26.03.2024 16:18
    r
    Sve svdi na isto, znao ili neznao ,jer je pravo zanje i pošten rad obezbređen na svim poljima.Zavisi od samog karaktera odobe šta može da podnese i kako može da se nosi sa nekim stvarima oko sebe!!!!
  • Bacvanin

    26.03.2024 16:07
    Ma nema veze, vazno da se posle hvalis kako si zavrsio fakultet
  • w/e

    26.03.2024 16:02
    ahahahahah
    Kakvi diplomski i master radovi, to je odavno prevazidjeno. Danas se na netu kupuju naucni radovi za nekoliko desetina do stotina dolara u zavisnosti od toga koji po redu autor zelite da budete i u kojem casopisu ce se rad objaviti. Da ne pominjem Kineske plagijatore-"naucnike" koji dominiraju prestizne organizacije poput IEEE sa gomilama "izmucenih fraza" i raznoraznih "framework" predloga koji nemaju veze sa naukom. Ukoliko pogledate radove objavljene u nekim od prestiznih casopisa, steci cete utisak da se 90% svetske nauke nalazi u Kini.
  • BodiS

    26.03.2024 15:53
    Bravo
    Sasvim lijep tekst.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna